Ruby

 

Avui fa un any que vaig haver de prendre una de les decisions més difícils de la meva vida: vaig haver d’eutanasiar la Ruby.

No sé si us hi heu trobat mai però haver de decidir si la teva gossa de 13 anys mereix seguir en vida o no és profundament angoixant.

De mica en mica, vaig anar notant que no seguia ni una de les ordres verbals que li donava: ella, que sempre responia a la primera, semblava ignorar-les. No entenia perquè però un dia que li va caure una galleda metàl·lica al costat i ni tan sols es va girar vaig descobrir que estava totalment sorda.

Els ulls se li van ennuvolar fins al punt que quan li passaves la mà pel davant ni movia el cap. Semblava guiar-se únicament per l’olfacte i el tacte i una espècie de memòria espacial que no sé si posseïa.

També van començar a fallar-li les potes del darrere, quan s’havia d’aixecar ho feia per pur esgotament de la seva voluntat i, per asseure’s directament es deixava relliscar. El tractament antiinflamatori no funcionava.

Em vaig anar plantejant diverses preguntes: ¿Mereix la pena que segueixi així? ¿Té una bona vida? ¿Si ella pogués, què em diria que fes jo? ¿Com sé en quin punt haig de dir prou? Vaig preguntar a professors i companys de facultat, altres amos de gossos, educadors. Tot responien el mateix: “un dia ho sabràs”. I, certament, aquell dia ho vaig saber.

Era un dissabte, havia vingut amb el primer el bus des de Saragossa i, com sempre, em vaig posar a jugar amb tots tres però aquell dia cap dels meus gossos semblava voler córrer ni saltironejar. La Ruby s’havia posat entre dos barrils i no volia moure’s, tenia les potes del darrere paralitzades, quan li vaig allargar la mà em va llepar una única vegada, la seva llengua suau recorrent-me el palmell semblava ser l’únic element que gaudia de vida. Durant moltes setmanes havia meditat llargament sobre el tema però aquell matí de gener ho vaig veure clar. Calia eutanasiar-la, la Ruby ja no vivia, només consumia dies.

Recordo haver-la agafat en braços amb molta cura com si fos un cadellet i haver-la pujat al maleter on tantes vegades havia saltat, recordo tancar la porta i pensar que aquella seria l’última excursió, el so del cotxe vell a l’engegar-se. Em recordo a mi mateixa posant Flaix Fm al màxim volum per no pensar, tots els records, els sentiments, les vivències m’enterbolaven la ment i volia estar serena a l’acompanyar-la en el seu trajecte final. Recordo haver conduit amb cura, haver-la espiat pel retrovisor sense que ella pogués ni tan sols aixecar el cap, recordo la mà d’en Josep Maria agafant fort la meva sobre el canvi de marxes.

Recordo que ell la va baixar del maleter perquè les forces em van fallar fins i tot per tancar el pany. Recordo haver entrat a la clínica veterinària i haver mogut el cap d’esquerra a dreta a la recepcionista, recordo que a la sala d’espera una nena va dir “que bonica! Què li passa?” i jo no haver pogut respondre.

I, el pitjor de tot, pujar-la a la taula de la consulta. Durant les pràctiques de veterinària havia eutanasiat nombrosos animals: des de conills fins a gossos, em sabia tot el procés de memòria, quina era la dosi exacta, on s’havia de punxar, el mecanisme de funcionament, el número de segons d’impàs. Recordo que mentre punxaven a la Ruby pensava: ara se li pararà el cor, ara se li estan paralitzant els músculs, ara ja no hi és, ara haig de mirar si encara té reflexes a l’ull. Era odiós, horrible: estudiar veterinària, en certa manera, m’estava “deshumanitzant”.

Recordo com m’anava llepant, com olorava amb insistència el meu jersei negre ple del seu pèl gris i com va quedar arraulida i immòbil entre els meus braços. Em vaig posar a plorar, la tristor era incontenible.

Recordo que, al final, vaig mirar els seus ullets marrons entelats per últim cop, vaig acariciar-li el morro amb mans tremoloses i vaig fer mitja volta amb el seu collar a la mà.

Ja no recordo res més.

Entrada prèvia
Deixa un comentari

6 comentaris

 1. Vau estar 13 anys juntes?

  Respon
 2. Hola Susanna!

  13 anys no. Vaig literalment trencar la guardiola per comprar-la al 1997, amb un anyet i mig. Abans, però, ja havia jugat i començat a entrenar amb ella que va ser quan m’en vaig enamorar… Era la gossa perfecta. A casa era com tenir una alfombra i a les curses era pura adrenalina.
  Va ser campiona de bellesa i de les primeres nòrdiques en participar en una prova d’obediència (els altres amos, amb imponents Pastors Alemanys, Dobbermanns i Rotweillers em miraven amb tendresa) i la criatura més sociable que hagi existit mai. Dubto que torni a tenir una gossa com ella. La genètica és capritxosa i la Lina només ha heredat de l’àvia el color dels ulls i la passió pel pinso (però bé… ens l’estimem igual 😉

  Una abraçada,
  Roser.

  Respon
 3. Laura

   /  Octubre 14, 2009

  Hola, em dic Laura i el passat mes de febrer d’enguany vaig haver de sacrificar la Pipa, una gosseta creuada encantadora i tendra que ens va acompanyar durant 15 anys. La pobra va tenir una infecció a causa d’un tumor calcificat mamari i, a més, se li va sortir la matriu de lloc. Tot i que no era recomanable operar-la tal com estava, encara ara sento un profund dolor i sentiment de culpa; sempre em queda la sensació de què potser s’hagués posat bé. Ja sé que era molt velleta, però la trobo molt a faltar. És normal aquest sentiment, em passarà algun dia?

  Gràcies.

  Respon
 4. Hola Laura!
  En primer lloc dir-te que em sap molt de greu el que t’ha passat amb la Pipa. Els sentiments són inevitablement personals i cadascú viu el dolor per la pèrdua d’una manera diferent però, almenys des de la meva experiència i la de gent del meu voltant, et puc assegurar que, a poc a poc, la sensació de culpabilitat, (el “I si…” o “Hagués pogut…”) va desapareixent i queden sempre els bons records, el munt de vivències boniques que segur que devíeu compartir durant tots aquests anys.
  Ànims!
  Roser.

  Respon
 5. Laura

   /  Octubre 15, 2009

  Moltes gràcies, Roser. Sí, suposo que a poc a poc anirà marxant el patiment! Gràcies de debò!

  Laura

  Respon
 6. 🙂 Ruby 🙂

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: