Atenció amb els baladres (o “adelfes”!)

La Mina, gossa detectora explosius, ja està educada per no acostar-se a les Adelfes o Baladres!

La Mina, gossa detectora explosius, ja està educada per no acostar-se a les Adelfes o als Baladres, plantes molt tòxiques!

És curiós observar com molts propietaris es preocupen per mil-i-una històries diferents que són força improbables que succeeixin al seu gos (com la picada d’una medusa) i, en canvi, es fixin molt poc o gens en les plantes que els envolten. I això que algunes poden ser molt tòxiques i fins i tot posar en perill la vida del gos!

Una de les més nocives és el baladre, també anomenat “adelfa” o “llorer florit”. El 2004 el Ministeri de Sanitat i Consum en va prohibir la venta mitjançant aquesta publicació al BOE i, com a curiositat, al meu poble en diuen “la planta de la malaestrugança”. Ara descobriràs perquè! 😉

Com són els baladres?

Els baladres són arbres o arbusts perennes amb una alçada màxima de cinc metres, fulles verdes lanceolades i unes vistoses flors de color blanc, rosa pàl·lid o un to més apujat, semblant al fúcsia.

On podem trobar els baladres? 

A Catalunya és molt habitual trobar baladres:

– En jardins, dins de testos o plantats al terra.

– En les separacions de les autopistes.

– En cementiris.

– En àrees de servei.

– En algunes avingudes o places cèntriques de les ciutats.

– I, el més important, com a valles divisòries de finques, passejos marítims i jardins comunitaris, sobretot en zones costeres.

Per què el meu gos es pot sentir atret per un baladre? 

En primer lloc perquè, com he dit abans, és possible que en visqui rodejat. En segon lloc perquè la flor és molt vistosa, té un tacte molt agradable i el líquid que desprèn la seva tija es veu que és extremadament dolç la qual cosa pot motivar el gos a olorar-lo i a ingerir-lo.

Què passa si el meu gos llepa o ingereix un baladre?

Si el teu gos llepa o ingereix accidentalment un baladre pot presentar:

– Alteracions gastrointestinals: diarrea sanguinolenta, vòmits, nàusees.

– Alteracions en l’equilibri: vèrtig, atàxia, falta de coordinació.

– Alteracions en el ritme cardíac: arritmia, taquicàrdia i en casos extrems fibril·lació auricular i aturada cardiaca.

Què haig de fer si el meu ha estat en contacte amb un baladre?

Has de CÓRRER (o VOLAR!) al veterinari més proper!

Quines mesures preventives puc prendre?

– En primer lloc revisa de dalt a baix casa teva per trobar baladres. Si en tens canvia’ls per altres plantes no tòxiques.

– Fixa’t en la teva comunitat de veïns, si n’hi ha explica’ls el problema que pot comportar per la salut dels animals de l’edifici (i crec que també de les persones!) i proposa’ls de canviar-los per altres plantes.

– Si per força has de passejar per una zona amb adelfes porta el teu gos lligat amb corretja i estigues pendent del que faci tota l’estona. També és una bona opció ensenyar-li d’una manera rigorosa l’ordre “deixa!” o el “no!” i repetir-li cada vegada que s’hi acosti. Tot i que pot semblar massa dràstic pensa en les conseqüències que pot tenir pel teu gos una simple mastegada de la flor.

Les flors dels baladres poden ser blanques, fúcsies o rosades.

Les flors dels baladres poden ser blanques, fúcsies o rosades. I la Mina sap que encara que les tingui davant no les pot ni tocar! 🙂 

– Per últim, COMPARTEIX AQUEST POST perquè tothom pugui conèixer el perill que suposa.

AVÍS: Com ja us he dit moltes vegades, aquest post és tan sols una RECOMANACIÓ i és el vostre veterinari qui coneix millor el vostre animal i les vostres circumstàncies i us pot aconsellar millor sobre què fer i com actuar.

PETICIÓ: Per acabar vull demanar-vos que, si decidiu compartir aquest post (cosa que em farà molta il·lusió!), nombreu si us plau el blog de Lladruc: http://www.lladruc.wordpress.com Sé que les coses útils s’han de compartir però penseu que cada post és un esforç de recerca bibliogràfica, contrastació, redacció i presa de fotografies que faig de manera desinteressada i oberta per a tots els públics. He vist que el post anterior va ser copiat en cinc blogs i set pàgines de Facebook de diferents empreses fent-lo passar com a propi i, sincerament, fa una mica de ràbia.
Espero que ho entengueu. MOLTES GRÀCIES!

Roser Feliu Latorre.

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: