Sant Joan: gossos i petards. Què NO hem de fer?

Arriba el 23 de Juny i a tot Catalunya se celebren les revetlles, on és habitual la pirotècnica i les macro-festes de matinada que provoquen un soroll eixordador al qual molts gossos reaccionen malament. Molts propietaris, per simple desconeixença, (i potser amb tota la bona intenció del món!) cometen uns errors que, en molts casos, només fan que empitjorar el problema. Veiem quins són…

En Connor i la Fura (gossos detectors de drogues) i la Burka (gossa detectora d'explosius) estaven així de tranquils durant l'última pirotècnia futbolera ;)

En Connor i la Fura (gossos detectors de drogues) i la Burka (gossa detectora d’explosius) estaven així de tranquils durant l’última pirotècnia futbolera però si el teu gos s’ho passa malament segueix llegint… 😉

QUINS SÓN ELS DEU ERRORS MÉS HABITUALS QUE POTS COMETRE AMB EL TEU GOS LA NIT DE SANT JOAN? 

1. Medicar el teu gos sense la supervisió del veterinari, sobretot si ho fas amb tranquil·litzants, sedants o relaxants musculars que siguin de la teva farmaciola. Pots provocar-hi nàusees, vòmits, bradicàrdies i fins i tot posar en risc la seva vida! Recorda també que alguns medicaments veterinaris inhibeixen la capacitat motora però no la sensitiva, és a dir, el gos és conscient en tot moment de què passa però no pot moure’s. T’ho imagines?

2. Renyar el teu gos per mostrar por perquè això pot augmentar el seu nerviosisme, la seva ansietat i els símptomes associats (lladrucs, gemecs, vòmits, miccions i defecacions involuntàries, etc.)

3. Cridar o foragitar al gos quan s’amaga dins la banyera, sota el llit o dins un armari, ja que segurament simplement està buscant un lloc de tranquil·litat. Si el teu gos està correctament habituat al transportí pots col·locar-lo a un lloc arrecerat amb la porta oberta o bé pots construir-li un cau amb una caixa de cartó o de fusta amb mantes que esmorteeixin el soroll.

4. A l’altre extrem pensa que si el sobreprotegeixes excessivament, corres el risc de convertir-lo en incapaç de gestionar les situacions conflictives per si mateix. Evita premiar la por!

5. Intentar fer teràpia al teu gos mentre tu estàs histèric. Recorda que els gossos són capaços de notar l’augment de la nostra adrenalina en situacions de pànic. Si tu no estàs calmat… de veritat pretens que el teu gos ho estigui?

6. No tancar bé portes, finestres ni terrasses, fins i tot les d’espais més petits, com el rebost o el lavabo: fer-ho ajudarà a apaivagar el soroll i crear un ambient més tranquil.

7. Posar la música a tota pastilla per “dissimular el soroll exterior” ja que, sense voler-ho, pots produir una inundació d’estímuls que sobreexciti l’animal, sobretot si casa teva és un sancta sanctorum on tothom duu auriculars. Segueix el punt 6 i si tot i això decideixes posar música que sigui suau i a un volum mitjà, tant sols al nivell necessari per emmascarar lleugerament el soroll.

8. Passejar el teu gos deslligat o amb el collar poc ajustat per zones on pugui haver-hi venda o assajos de pirotècnia. Fins i tot els gossos amb el millor control de la cridada poden mostrar un comportament de fugida si senten un estímul que els sobrepassa. Pensa que no tan sols corres el risc d’extraviar-lo sinó que també pot produir un accident de trànsit, sigues responsable.

9. Dur al teu gos a una revetlla, encara que hi estigui perfectament acostumat. Fa poc vaig tenir una discussió amb un ensinistrador d’una altra empresa per aquest motiu: ell creia que, al tenir un gos ben habituat als sorolls, podria anar tranquil·lament per tot arreu i jo li vaig respondre que era la pitjor estupidesa que, com a professional, podia fer. No perquè el gos no pogués respondre com s’esperava sinó perquè mai se sap a quin eixelebrat se li pot acudir “animar-li la festa” al teu gos tirant-li un petard entre les potes…  Com deia Einstein, l’estupidesa humana no té límits! 😉

10. Finalment l’error més típic és “fer experiments“. Tots tenim la temptació de consultar Internet, seguir els consells dels companys de passeig o buscar ajuda en fòrums però pensa que només un equip de professionals com Lladruc t’ajudarà a planificar una teràpia efectiva i creada especialment per a VOSALTRES segons el vostre lloc de residència, els vostres costums, les revetlles de la zona, etc. Si tens dubtes… truca’ns!

Roser Feliu.

Deixa un comentari

11 comentaris

 1. xavi

   /  Juny 22, 2015

  Moltes gracies pels consells,a la gent inexperta ens va molt be saber aquests petits grans detalls per poder-ho gestionar de la millor manera possible, gràcies.

  Respon
 2. Alexandra

   /  Juny 23, 2015

  Molt interessant i de gran ajuda el teu post, Roser! Gràcies!

  Respon
 3. Tampoc s’ha de lligar de cap manera. Un gos que tenia quan era petit va morir per culpa d’això. Pot semblar obvi, però hi ha gent per a tot…

  Respon
 4. Moltíssimes gràcies a tots per llegir-lo i compartir-lo! 🙂 Sabeu que, segons les estadístiques de WordPress, l’han llegit més de 8000 persones? GRÀCIES!

  Respon
 5. carles

   /  Juny 24, 2016

  Falta un consell: Els gossos que es queden sols i borden durant hores molestant els veins.

  Respon
 6. Nuria

   /  Juny 23, 2017

  És a dir, que si el veterinari diu de sedar l’animal hi esteu d’acord? trobo que falten consells una mica més elaborats…

  Respon
  • Bon dia, Núria,
   He escrit un decàleg molt resumit a nivell de tot tipus de propietaris per això els consells són bàsics. La conveniència i l’ús de psicofàrmacs donaria no només per un post sinó per un blog sencer! Potser més endavant m’animo a escriure sobre aquest tema en profunditat.
   Gràcies per llegir-me!
   Roser.

   Respon
 7. Lluís

   /  Juny 25, 2017

  Hola, el meu gos una famella canich tamany mitjà, a diferemcia d’altres gossos que he tingut no s’amaga, es lleça a la terrassa bordant i no s’atura. Que es pot fer?
  Gràcies.

  Respon
  • Hola Lluís,

   Moltes gràcies per llegir-me. Valdria la pena que un professional anés a casa vostra per valorar el problema in situ i fer un diagnòstic correcte (la causa inicial pot ser por, excitació, sobreestimulació, un mal aprenentatge…) i establir unes pautes que ajudin a modificar el problema. Si voleu més informació sobre els nostres serveis podeu fer un cop d’ull al nostre web http://www.lladruc.com

   Gràcies per seguir el blog!
   Roser.

   Respon
 8. Pilar

   /  Juny 12, 2018

  A casa ho tanquem tot i fem la vida normal sense donar-li importància, els gossos si no et veuen atabalat aixequen l’orella al sentir la fresa però tornan a fer la seva menys la Nina que el veí de sota li va donar per tirar un petard mentre era al balcó i ella buscar un refugi dins de casa per estar segura.

  Respon
 9. Sílvia

   /  Juny 23, 2019

  Moltes gràcies 😘👍🐶❤

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: