Ràbia

L’Emili Barba, que a part de ser un veterinari apassionat és el millor soci del món (d’aquells que t’estiren fort les orelles quan hauries d’haver publicat fa quatre dies un post vital pels teus clients i amics), em fa arribar la següent resolució que va ser publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya:

RESOLUCIÓ AAM/1239/2013, d’11 de juny, per la qual s’estableixen les àrees de restricció motivades per un focus de ràbia detectat a Toledo i les mesures de contingència que s’han d’aplicar a aquestes àrees.

El 5 de juny de 2013 l’Institut de Salut Carlos III de Majadahonda, centre nacional de referència per al diagnòstic de la ràbia, va confirmar que la mostra corresponent a un animal de l’espècie canina abatut a Toledo era positiva a ràbia.

De l’enquesta epidemiològica inicial es desprèn que l’animal en qüestió procedia de Catalunya, on vivia en companyia dels seus propietaris i de dos gossos més.

El Pla de contingència per al control de la ràbia en animals domèstics de 12 de novembre de 2012, elaborat conjuntament pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i l’Institut de Salut Carlos III, consensuat amb les comunitat autònomes, estableix que quan es detecta un cas de ràbia i existeix la possibilitat de transmissió autòctona de la malaltia les autoritats competents de les comunitat autònomes afectades han de delimitar les àrees de restricció on s’aplicaran les mesures oportunes per evitar la possible disseminació de la malaltia.

Per determinar les àrees de restricció s’ha tingut en compte on va estar present l’animal positiu a ràbia durant el període de temps que va poder eliminar el virus.

El Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, estableix a l’article 13, relatiu als tractaments sanitaris i comportamentals, que les administracions competents podran ordenar per raons de sanitat o de salut pública la vacunació o el tractament obligatori de malalties dels animals.

El Decret 336/2011, de 10 de maig, de reestructuració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, estableix les funcions de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia entre les quals es troben ordenar la producció ramadera i de sanitat animal, així com el seu control.

 

Resolc:

 

Article 1

Objecte

Aquesta Resolució té per objecte establir les àrees de restricció per focus de ràbia i les actuacions sanitàries que s’han de portar a terme en aquestes àrees.

S’ordena la vacunació obligatòria en el termini de quinze dies, a partir de la data d’entrada en vigor d’aquesta Resolució, de gossos, gats i fures i altres animals de companyia sensibles a la ràbia a les àrees de restricció establertes a l’article 2.

 

Article 2

Àrees de restricció

1. Les àrees de restricció als efectes de la present Resolució són els municipis següents:

Montcada i Reixac

Piera

Porqueres (!!!)

Banyoles (!!!)

2. Les àrees de restricció podran ser modificades com a resultat d’investigacions epidemiològiques posteriors.

 

Article 3

Protocol de vacunació

Es vacunaran obligatòriament de ràbia tots els animals de més de 3 mesos d’edat.

Aquells animals que ja estiguin vacunats però hagin transcorregut més de 6 mesos des de la data de la vacunació es revacunaran.

La vacunació, la portaran a terme els veterinaris clínics i l’anotaran a la cartilla de l’animal i a la fitxa clínica.

 

Article 4

Actuació en cas d’animals sospitosos a les àrees de restricció

1. Si es sospita que algun animal sensible a la malaltia pot haver estat en contacte amb l’animal positiu a ràbia, o amb animals que hi hagin estat relacionats, es comunicarà als serveis veterinaris oficials del Departament d’Agricultura (www.gencat.cat/agricultura/oficines).

2. Els serveis veterinaris oficials procediran a verificar el contacte i si és necessari establiran l’aïllament de l’animal per a la seva observació clínica.

 

Article 5

Cadàvers de carnívors domèstics o salvatges a les àrees de restricció.

Si es detecten cadàvers d’animals domèstics o salvatges a les àrees de restricció, sense causa coneguda de mort, es comunicarà a través del 112 als Agents Rurals o directament a la sala de control central dels Agents Rurals a Torreferrussa, telèfon 93.561.70.00.

 

Article 6

Reforç del control d’animals rodamons a les àrees de restricció

Les administracions locals reforçaran el control dels animals rodamons entenent a efectes d’aquesta resolució els animals sense propietari que es trobin a la via pública.

Aquests animals es confinaran als centres de recollida, on es verificarà la seva identificació amb la finalitat de localitzar el possible propietari, es procedirà a vacunar-los, i restaran sota custòdia de les administracions locals, que decidiran la destinació de l’animal.

Article 7

Entrada en vigor

Aquesta resolució entrarà en vigor el mateix dia de la publicació

Barcelona, 11 de juny de 2013

Miquel Molins Elizalde

Director general d’Agricultura i Ramaderia

P.D- Si em permeteu un últim apunt, cal dir que a Catalunya estàvem molt tranquils. Com que des del 1978 no hi havia hagut cap cas de ràbia tots vivíem feliços i confiats com si estiguéssim en una illa al mig del no-res i vam oblidar que la ràbia és una zoonosis greu. De veritat cal ser tan garrepa com per no vacunar-los?

Entrada prèvia
Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: